Kokkefaget

Å arbeide som Kokk

Kokker jobber med å lage mat, sette opp menyer, planlegge innkjøp og velge ut råvarer. I tillegg arbeider en med å tilberede mat og gjøre den klar for servering. Arbeidet innebærer mange forskjellige oppgaver, blant annet å rense og skjære kjøtt, kutte grønnsaker, lage supper, steke fisk og en rekke andre typer tilberedning av mat. Hovedområdet omfatter også planlegging av måltider med vekt på smaksopplevelse, sensorikk, estetikk, ernæring og økonomi.

Et kjøkken kan organiseres på ulike måter. Noen steder vil kokken ha ansvar for en spesiell del av matproduksjonen, for eksempel å steke kjøtt, koke suppe, tilberede grønnsaker eller liknende. Ved større kjøkkener er det ofte flere avdelinger, og arbeidet fordeles mellom kokker og assistenter.

I det daglige arbeidet har kokkene ofte til oppgave å sette opp meny og planlegge innkjøp. Dersom en jobber i et stort kjøkken vil man gjerne ha en kjøkkensjef som leder arbeidet og har ansvar for innkjøp og planlegging, men ved mindre kjøkkener er dette oppgaver kokken gjør selv. I dag skiller man mellom yrkesbetegnelsene kokk og institusjonskokk. Institusjonskokkene har spesialkompetanse for arbeid ved institusjonskjøkken – på sykehus, sykehjem, forsvaret, fengselsvesenet, internat og lignende. Kokk er et internasjonalt fag da arbeidsplassene er knyttet til kjøkken på hurtigmat- og gourmetrestauranter, hoteller og andre overnattingsbedrifter, turistskip, borerigger, handelsskip, fiskefartøy, ferskvareavdeling i dagligvarebutikker med mer.

Kompetanse som kokk

Arbeidet foregår raskt og kokker jobber ofte under tidspress. Kokker må også ta hensyn til eventuelle allergier og dietter. Kokkearbeid er fysisk krevende, kroppen blir utsatt for belastninger i knær, skuldre, rygg og nakke. Det er derfor viktig å være i god fysisk form. Som kokk må du regne med å jobbe på skift, noe som for mange innebærer arbeid på kveldstid, i helgene og på helligdager. På mange kjøkken jobber du i team, og ofte under stort tidspress. Dette gjør at det er viktig å ha gode samarbeidsevner.

Hvordan bli kokk

Det finnes to muligheter til å bli kokk. Den vanlige veien er at en som ung velger utdanning gjennom videregående skole og fortsetter som lærling og avsluttes med fagbrev som kokk. Den andre muligheten for å oppnå fagbrev som kokk er gjennom praksiskandidatordningen.Praksiskandidatordningen er til for voksne som har lang praksis innen faget og som ikke har gjennomført opplæringen gjennom videregående skole. Som praksiskandidat trenger du normalt 5 år praksis i faget og bestå en tverrfaglig eksamen på Vg3 nivå før du melder deg opp til fagprøve. AOF og Folkeuniversitetet tilbyr teorikurs for kokk.

Linker med mer informasjon

Kokkfaget på Vilbli.no:https://www.vilbli.no/?Side=1.0&Kurs=&Program=V.RM

Læreplan i kokkefaget: https://www.udir.no/laring-og-trivsel/lareplanverket/finn-lareplan/

Norges Kokkmesteres Landsforening :http://nkl.no/

Kokkutdanning i Forsvaret: https://forsvaret.no/karriere/utdanning/laerling/laeretid-med-forstegangstjeneste/laerefag-med-forstegangstjeneste/kokkfaget

Film om Kokkfaget:

https://www.vilbli.no/?Side=1.0&Kurs=&Program=V.RM

https://www.youtube.com/watch?v=hWkMgD_RQ1E

https://www.youtube.com/watch?v=LTeqzSr29Yg

Utdanning etter fagbrev

Mesterbrev:

Etter fagbrev kan du bli mester: http://www.mesterbrev.no/krav-til-utdanning-og-praksis/

Teknisk fagskole:http://fagskolene.no/slik-soker-du