Salgsfaget

Å arbeide i salgsfaget

En salgsmedarbeider jobber med salg, produktveiledning, kundebehandling og yter service til privatkunder eller bedrifter. Som salgsmedarbeider må en ha kunnskap om produktene som selges for å kunne gi kundene den informasjonen og veiledningen de trenger. Salgsmedarbeider må også ha kunnskap om kundene og bransjen en jobber i og gi råd og veiledning slik at bedriften får fornøyde kunder som ønsker å komme igjen og igjen.

Salg er et av de yrkene som sysselsetter flest personer i Norge, og en salgsmedarbeider kan arbeide innenfor mange forskjellige bransjer, for eksempel elektro, sport, klær, dagligvarer, foto eller data.

Uansett hvilken type butikk en jobber i vil arbeidet i hovedsak bestå av salg, service og kundebehandling. En del av arbeidsoppgavene vil også kunne være lagerarbeid, varepåfylling, og ta seg av bestillinger og forsendelser. En del salgsmedarbeidere er også involvert i markedsføring av butikken.

Det er ikke uvanlig at selgere som har jobbet noen år som salgsmedarbeidere starter egen bedrift eller avanserer til ledende stillinger der de jobber.  En del selgere som startet sin karriere i varehandel begynner senere å jobbe hos en av butikkens leverandører som salgskonsulent, agent eller distriktssjef.

Personlige egenskaper som salgsmedarbeider

For å lykkes med salg må du ha evnen til å skape gode resultater. Som salgsmedarbeider må du like å ha kontakt med mennesker, like å prate, utstråle tillit og være glad i høyt tempo og aktivitet. For å lykkes kreves god kunnskap om produktene og kundene.

Hvordan bli salgsmedarbeider  

Det finnes flere muligheter til å bli salgsmedarbeider. Den vanlige veien er at en som ung velger utdanning gjennom videregående skole og fortsetter som lærling og avslutter  med fagbrev i salgsfaget. Den andre muligheten for å oppnå fagbrev i salgsfaget er gjennom praksiskandidatordningen. Praksiskandidatordningen er til for voksne som har lang praksis innen faget og som ikke har gjennomført opplæringen gjennom videregående skole. Som praksiskandidat trenger du normalt 5 år praksis i faget og bestå en tverrfaglig eksamen på Vg3 nivå før du melder deg opp til fagprøve.

AOF og Folkeuniversitetet tilbyr teorikurs for salgsmedarbeider.

http://www.aof.no/teori-til-fagproven/salgsfaget/230705/kurs

https://www.folkeuniversitetet.no/Fagbrev-og-generell-studiekompetanse/Fagbrev-og-svennebrev/Service-og-samferdsel/Salgsmedarbeider-intensivkurs

Salgsfaget på You tube.

https://www.youtube.com/watch?v=gARUU7JDcRw

https://www.youtube.com/watch?v=RFWBsGVLeCM

https://www.youtube.com/watch?v=JreDSX3xW4Y