Dora Thorhallsdottir holdt to foredrag under Inspirasjonsdagen i Risør torsdag 10. oktober. Rett etter første foredrag sprudlet hun over av begeistring for alle som hadde tatt turen til Risørhuset.

- Du, det var så gøy fordi folk var så med fra første sekund. Når man står på scenen, så er det litt sånn "give-and-take", og man merker om man får noe tilbake. Folk var så veldig med her og da er det veldig gøy. Mens jeg sto på scenen, så tenkte jeg at dette her; det liker jeg, ler hun.

Standup-komiker og familieterapeut Dora Thorallsdottir holdt to foredrag under Inspirasjonsdagen i Risør. Foto: Ingmar Brokka Rike 

Gode relasjoner

Thorallsdottir sitt foredrag inneholdt først en del om relasjonsbygging gjennom livets mange faser. Hun understreket i foredraget sitt at ingen andre generasjoner har med flere mennesker å gjøre enn oss.

- Vi jobber tett på mennesker, vi jobber i team og vi kommuniserer over landegrenser. Derfor er det så viktig å være ærlig med seg selv, sier hun.

Thorhallsdottir pekte på forskjellene mellom konflikthemmende og konfliktfremmende språk hvor det som hemmer konflikter er et personlig ikke-dømmende språk hvor målet er å forstå andre, i motsetning til et generelt språk som er dømmende, og hvor målet er å vinne.

Ifølge familieterapeuten er essensen i konfliktfremmende språk at man mener det kun er én sannhet og man setter lite ord på følelser. I et konflikthemmende språk er det rom for ulike sannheter og følelser. Man setter ord på følelser.

Inspirasjonsdagen 2019 i Risør ble arrangert på Verdensdagen for psykisk helse torsdag 10. oktober. Foto: Ingmar Brokka Rike

Fullt hus

Inspirasjonsdagen i Risør arrangeres for femte året på rad og det var nesten fullsatt sal under begge foredragene. Risør kommune er svært fornøyd med oppslutningen.

- Det var godt oppmøte og jeg har fått gode tilbakemeldinger fra publikum. Vi hadde god tro på at det kom til å bli et veldig bra opplegg, men så ble det enda bedre enn vi hadde tenkt. Vi har også hatt hele tredjetrinnet fra Risør videregående skole her i dag, og de synes det var veldig moro. Vi har hatt noe for alle her i dag, smiler Hilde Austenå Nilsen i Risør kommune.

På de første radene satt hele tredjetrinnet fra Risør videregående skole. Foredraget og humoren til Thorhallsdottir falt i smak blant de unge. Foto: Ingmar Brokka Rike

Inspirasjon og påfyll

Inspirasjonsdagen er ment som en dag med rom for inspirasjon og påfyll for ansatte i Risør kommune, medlemmer av fagforbundene i kommunen og mannen i gata. Det er Risør kommune som står bak arrangementet i samarbeid med arbeidsinkluderingsbedriften Durapart AS. Jobbveileder Håkon Sandvik i Durapart AS er også svært fornøyd med arrangementet.

- Jeg synes det var veldig moro. Det var nesten full sal og det virker som alle ble inspirert av foredraget til Thorallsdottir. Måten hun hadde bygget opp foredraget, med først en terapidel og så en standup-del, var en innertier. Så prater hun om litt vanskelige ting, blant annet aktiv lytting. Som jobbveileder så følte jeg at jeg bør rekapitulere litt og reflektere litt mer når jeg snakker med mennesker, sier Sandvik.

Foredraget til Thorhallsdottir handler om hvordan få gode relasjoner med andre mennesker, særlig når det oppstår uenigheter. Foto: Ingmar Brokka Rike

Følelsesladet slutt

Forut for Inspirasjonsdagen 2019 hadde Thorhallsdottir lovet at det også skulle bli en god dose fjas og humor, og etter første del av foredraget, som omhandlet relasjonsbygging, så slo standup-komikeren ut i full blomst.

Thorhallsdottir avrundet foredraget sitt med en oppsummering av sin egen familie, deres relasjoner, kjærlighet, knuste drømmer, opp- og nedturer. Portretter av familien hennes fylte lerretet i kinosalen, akkompagnert av filmmusikken "Forrest Gump Suite" - så da ble det litt tårer og ettertanke til slutt.

De ulike fagforbundene i kommunen hadde stands ute i foajéen i Risørhuset. Foto: Ingmar Brokka Rike