Daglig leder i Otechos AS, Tor Arne Hauge, forteller at han har fått den perfekte industrimekaniker inn i bedriften.

- Jobbveileder i Håkon Sandvik i Durapart har fulgt Otechos lenge, så han forstår behovet og vet hva vi har vært på jakt etter. Her kom de med en person som bedriften vår virkelig hadde bruk for. Tom har jobbet i Nordsjøen og snakker samme stammespråk. Han har bakgrunn som industrimekaniker og er motorinteressert, så kompetansen hans passer perfekt inn hos oss, sier Tor Arne Hauge.

JOBBMATCH: Tom Pedersen (t.v.) fikk full klaff med Otechos AS. Kompetansen hans passet som hånd i hanske med det daglig leder Tor Arne Hauge var på jakt etter. Foto: Ingmar Brokka Rike

Tok ansvar

Tom Pedersen har stått utenfor arbeidslivet siden 2014 på grunn av ulike utfordringer han har hatt i livet. Dette har medført at Pedersen har gått på arbeidsavklaringspenger og mottatt økonomisk sosialhjelp.

37-åringen startet i avklaringstiltaket ved Durapart sin avdeling på Vinterkjær i Risør 1. april 2019 med sluttdato 30. juni. Han fikk raskt praksisplass hos Otechos AS i Tvedestrand og er nå fast ansatt.

 - Jeg har alltid vært servicetekniker hvor jeg skal gi råd om hvordan løsninger bør være. I starten på Otechos så gjorde jeg det de ba om, men etter en liten stund så forsto jeg at her er det bare å sette seg på bakbeina og si ifra dersom løsninger og ideer ikke var realistiske. Her var det bare å ta ansvar og bidra med all sin kompetanse, forteller han.

Pedersen forteller at utfordringene han har hatt i livet, og hendelsene som har preget han, er noe han i ettertid har jeg lært mye av. Nå bruker han hendelsene han har vært gjennom til noe positivt, han ser på det som livserfaring og et vendepunkt som har ført ham dit han er i dag.

UNIK JOBB: I Otechos AS jobber Tom Pedersen med banebrytende oppfinnelser og patenter hvor det ikke finnes bruksanvisning. Det er Pedersen som må finne ut av hvordan maskinene skal fungere. Foto: Ingmar Brokka Rike

Reell verdiskaping

Hauge forteller at de trengte en ansatt som hadde skrudd før og forstår maskiner. Otechos AS har mange teoretiker og ingeniører, men de trengte en praktiker. Hauge understreker at teoretisk så kan alt virke, men skal det være fysiske komponenter, så kan de virkelige utfordringene komme.

- Så ligger det også svært mye i personen og personligheten til jobbsøkeren. Tom Pedersen har mye guts. Han gikk rett inn i 100 prosent praksis hos oss etter å ha stått utenfor arbeidslivet i flere år. Tom har virkelig vært en berikelse for oss. Han bidrar med reell verdiskaping for bedriften, sier Tor Arne Hauge.

Ser lyst på fremtiden

Hauge forteller videre at oppgavene Pedersen jobber med i Otechos AS er oppgaver som ingen andre i hele verden jobber med. Det er arbeid med egne oppfinnelser og patenter, blant annet en ekspansjonmaskin som kan utføre flere oppgaver som pumpe, kompressor, forbrenningsmotor og varmegjenvinning.

Hauge beskriver maskinen som en supereffektiv komponent som kan gjøre et skifte i næringen, og uten Tom Pedersen på laget, så hadde ikke prosjektet kommet i gang.

 - Jeg har aldri vært slik at jeg ser stort lengre enn nesetippen, men nå har jeg også fått litt lyst til å gå et skritt videre i utdannelse på et senere tidspunkt. Det gjelder for eksempel utdannelse innen "digital prototyping". Så ønsker jeg å kunne fortsette her på Otechos med de oppgaver og utfordringer som kommer. Dette er et sted hvor jeg virkelig får brukt kompetansen min, avslutter Tom Pedersen.